Még a múlt is alakítható

A részlet, Haesun Moon: Coaching A-Z könyvéből származik.

2023. 02. 27.

Haesun Moon: Coaching A-Z könyve megrendelhető itt

Sokan érkeznek hozzám coachingra a Torontói Egyetem alumni programján keresztül. Ebben a programban sok elbűvölő anyukával találkoztam, akik pár év kihagyás után szerettek volna visszatérni a munkaerőpiacra, mert iskolás lett a gyermekük. Így találkoztam Jamievel is. Csaknem két évtizede dolgozott profi fotósként, mielőtt férjhez ment. Aztán új városba költöztek és született két fia. Mire a kisebbik öt éves lett, már tíz éve volt anya és háztartásbeli szerepben.

– Olyan, mintha nulláról kellene kezdenem – mondta.

– Elképesztően nehéz. Amikor fotósként dolgoztam, még nem is volt digitális fotózás. 35-mm-es filmmel dolgoztam, és saját sötétszobám volt.

– Ma már mindenki fotós. Olyan, mintha elhaladt volna mellettem a világ, amíg én csak anya voltam és elpazaroltam az elmúlt tíz évet – mondta.

– Ne érts félre – tette hozzá gyorsan.

– Imádom a gyerekeimet és bármikor elölről kezdeném az egészet.

– Oké. Mik azok a hasznos dolgok, amiket az elmúlt tíz évben tanultál? Olyan dolgok, amiket korábban nem tudtál? – kérdeztem.

– Húh. Viccelsz? Amikor anya leszel, egyszerre leszel orvos, ápolónő, tanár, takarítónő, szakács és titkárnő! Bárcsak ilyen ügyesen zsonglőrködtem volna az időmmel, amikor még szabadúszó fotóművészként dolgoztam.

– Áhh, oké. Most, hogy már mindezt tudod, milyen különbséget hozhat ez neked, ha ismét fotóművészként kezdesz dolgozni?

– Hmm. Bár nem kerestem pénzt, valójában nem távolodtam el teljesen a művészettől, amíg gyereket neveltem.

– Ó, oké. Mit tettél azért, hogy a művészet az életed aktív része legyen?

– Az elmúlt kilenc hónapban már készültem arra, hogy hamarosan visszatérek a munkába és tanultam valamennyit a digitális médiáról, például a dokumentumfilm-készítésről.

– Ez igen! Hogy tudtál időt szakítani erre két gyerek és az egész háztartás mellett?

– Mondom, anyaként tényleg megtanulsz profin zsonglőrködni az időddel! És ez különösen fontos volt nekem, ezért mindig prioritásként kezeltem.

A negyvenöt perces beszélgetésünk végére Jamie azt mondta, felkészültebbnek érzi magát, mint valaha, hogy sikereket érjen el szabadúszó fotóművészként. Olyan sok hasznos készséget sajátított el anyaként, és hálás volt azért, hogy ennyire hasznos és tartalmas szünetet tarthatott a szakmai útján, hogy aztán erősebben térjen vissza, mint valaha. Hallottad, kedves olvasóm? Az „elpazarolt időből” „hasznos és tartalmas szakmai szünet” lett. Egész nap velem maradt ennek a beszélgetésnek az öröme. Hogyan következhetett be ez a változás?

Amikor a múltról beszélgetsz valakivel, lehet, hogy mesélni fog a nehézségeiről, a csalódásairól, az őt ért katasztrófákról. Ám annak tudata, hogy ez már a múlté, hatalmas reményt ad. Ezután érdeklődhetsz, hogyan küzdött meg ezekkel a helyzetekkel, mit tanult belőlük és hogyan építhet rájuk ma is. Csodálatos átalakulásnak lehetsz szemtanúja.

Próbáld ki!

Biztosan nem fogod megbánni.

(Haesun, 2023, p. 228)

Kapcsolódó cikkek

2022. 12. 12.

WoWW az iskolában – Insoo Kim Berg módszere

Jobb hangulat, több együttműködés, figyelem egymásra, jókedvűbb tanárok - saját maga legjobb verziójához egyre jobban és jobban hasonlító osztály: iskolai közösségfejlesztés megoldásfókusszal.

Tovább

2023. 01. 24.

Lisel – Chris Iveson esete

Mesélek egy történetet arról, hogy hogyan látjuk az ügyfeleinket.
Az első időkben, amikor elkezdtük alkalmazni a megoldásközpontú megközelítést, egy idősebb hölgy keresett meg minket. A nyolcvanas évei közepén járt, azt hiszem.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?