GYIK

edit

Gyakori Kérdések

ICF akkreditáció

Több jó oka lehet, ha egy magyarországi coach nemzetközi mércével szeretné megmérni coachinggyakorlatát. A legnagyobb coachszövetség, az International Coachfederation  három szinten teszi lehetővé a coachvizsgát. Elsősorban az ügyfeleinktől való tanulás mennyisége a mérvadó a szintekben: a coacholt órák száma. Az első két szint elérhető egy akkreditált coachiskolán belül (ú.n. ACSTH vagy ACTP út) és mindhárom szint elérhető közvetlenül az ICF-nél letett vizsga keretében (ú.n. portfólió út). Nagyon hasznosnak tartjuk a tájékozódásban azt az áttekintő táblázatot, melyet a magyar ICF tagozat lefordított magyarra (időközben fejlemény, hogy nincs szükség ajánlólevélre). A SolutionSurfers Magyarország coachképzései az ‘iskolán belüli’ (ACTP) úton vezethetnek el magyar nyelvű coachvizsgához, melynek eredménye ACC vagy PCC szintű minősítés megszerzéséhez járul hozzá. A nálunk szerzett kreditpontok ACSTH úthoz is használhatók. Konkrét kérdésekben szívesen állunk rendelkezésre telefonon 20 4218300.

Hasznos anyagok:

Coachkompetenciák az ICF szerint (gondozott szöveg) letölthető

Coachkompetenciák az egyes vizsgaszinteknek megfelelően letölthető

Mi az a brief coaching?

Mint a neve is mutatja, lényege, hogy rövid és hatékony coaching. Jellegéből következően a brief coaching kevesebb találkozás alatt lehetővé teszi a kliens számára, hogy továbblépjen. A brief coaching sikermutatói ugyanolyan magasak, mint a többi coaching módszeré.

A brief coaching kipróbált eszköztárral, és rendkívül hatékony alapelvek mentén működik. A brief coaching eszközök és alapelvek több mint 25 éves gyakorlatkövető kutatás eredményei, mely során a gyors és tartós változások segítésének legmegfelelőbb lehetőségeit keresték. A módszer radikális paradigmaváltáson alapul, és megoldásépítő (nem problémamegoldó) beavatkozások mentén dolgozik. Ezért megoldásközpontú coachingnak is nevezik.

 • A brief coaching hangsúlyozza, hogy minden kliens a saját megoldásainak szakértője. Felszínre hozza és megerősíti a kliens belső erőforrásait, egy szóval az erősségeit fejleszti.
 • A brief coaching a kliens figyelmét azon mozzanatokra irányítja, amelyek már most is olyanok, amilyennek ő a célja elérése után tapasztalni szeretné őket. Ezzel segíti a klienst annak felismerésében, mitől válnak ezek a pillanatok, tettek sikeressé. Segít tudatosítani, mitől működnek a dolgok jól ezekben a pillanatokban, és hogyan tudja ugyanezt többet alkalmazni.
 • A brief coaching körültekintően felderíti, milyen változásokat szeretnének a kliensek elérni az életükben, és miről fogják észrevenni, hogy előreléptek az a céljukhoz vezető úton. Ez segíti őket abban, hogy az apró, elérhető sikerekre építsenek.

Érdemes lehet bepillantani az Olvasnivalók oldalunkon található cikkekbe, s látogasson el valamely betekintő találkozónkra.

Mennyiben más a megoldásközpontú megközelítés?

„Ha a problémáról beszélünk, az problémákat szül – ha a megoldásról beszélünk, az megoldásokat” – állította Steve de Shazer.

A kliensek gyakran gyorsabban és hatékonyabban tudnak továbblépni, ha a megoldásokra koncentrálnak és a már működő eszközöket kezdik gyakrabban használni, mintha problémáikat, nehézségeiket és azok okait elemezzük. Ez a kliens fejlődésében több fenntartható eredményt, folyamatos, tartós előremozdulást hoz.

Ezért a megoldásközpontú módszerrel dolgozó coach-ok sok megoldásépítő kérdést tesznek fel, mint például:

 •     Egy 1–10-ig terjedő skálán hol tartasz most a célod felé vezető úton?
 •     Mi volt eddig a segítségedre abban, hogy felfelé mozdulj a skálán?
 •     Tegyük fel, elérted a 10-et: mi lenne másképp? Ki venné észre a különbséget?
 •     Mikor voltak a közelmúltban olyan pillanatok, amikor valami – még ha bármennyire kicsiben is – megvalósult a 10-esből? Hogy csináltad?
 •     Miről kezdenéd el észrevenni, hogy 1 fokot feljebb léptél a skálán?

Vajon ez a számomra megfelelő coach-képzés?

Azt javasoljuk, mielőtt dönt, gondosan vizsgálja meg a különféle coachingmódszereket és coachingiskolákat. Olyan képzést keressen, amely

 •     Önnek rokonszenves coachingmegközelítést kínál
 •     olyan célokat követ, amelyeket ön el akar érni;
 •     illik az ön tanulási stílusához.

A SolutionSurfers International programjainak feltűnő jellegzetessége, hogy nagymértékben összpontosítanak a gyakorlat által történő tanulásra (learning by doing). Képzéseink résztvevői valós szituációkban próbálják ki a brief coachingot, és kis csoportokban dolgoznak. A képző segít a megszerzett coachingtapasztalatok feldolgozásában, és segít felfedezni, mi az, ami az ön és ügyfelei szempontjából működik.

A brief coaching könnyen megtanulható, és a résztvevők könnyen be tudják illeszteni a gyakorlatukba.

Bizonyítvány?

Egyre nagyobb azon cégeknek a száma, amelyek bizonyítvánnyal rendelkező coachokat keresnek. Képzésünk megadja annak lehetőségét, hogy nemzetközileg elismert oklevelet szerezzen a legnagyobb független nemzetközi nonprofit coachszövetség, az International Coach Federation rendszerében.

Megélhetek-e a brief coachingból?

Fontos kérdés! A brief coachok legtöbb kliensükkel csak néhány alkalommal találkoznak. Egy briefcoaching-praxis sikere inkább abból ered, hogy röviden és hatékonyan dolgozunk, nem hosszan tartó coaching folyamatokra épül. Ezáltal a klienseink időt, pénzt és fáradságot takarítanak meg. A brief coaching-képességek hosszabb távú coachingba integrálva is nagyon hasznosak.

Egy coaching-praxis kiépítése időbe kerül. Végzőseink többnyire úgy kezdik, hogy több szolgáltatást is kínálnak, ezek közül a coaching biztosítja jövedelmük egy részét. A legtöbb coach egyéni tréning-, tanácsadói vagy marketingprofiljába építi be a brief coaching eszközeit, és úgy találja, hogy ezzel nő munkája hatékonysága.

 • Adószám: 22711337242
 • Bankszámlaszám: K&H
 • 10404027 50526569 78851012
 • IBAN HU80104040275052656978851012
 • SWIFT: OKHBHUHB

Megoldásfókusz a postaládádba?

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.