Gyerekes képzések felnőtteknek: Kids’ Skills és Brief coaching gyermekekkel és kamaszokkal

Sokan kérdezitek tőlünk (főképp Mónitól), mi a különbség a Kids’ Skills és a Brief coaching gyermekekkel és kamaszokkal (BCGy) képzéseink között.

2023. 01. 24.

Ami nem különbség, az az, hogy

  • mindkét képzés rövid, gyakorlatias, és olyanoknak szól, akik szeretnének gyerekkel (is) megoldásfókuszúan, a brief coaching eszközeit használva beszélgetni.
  • egyik képzéshez sem szükséges előképzettség, és nem feltétlenül kell hozzá ismerni a megoldásfókuszú megközelítést sem – bár sok résztvevőnk érkezik valamelyik alapozó coaching képzés elvégzése után a “gyerekes” tréningjeinkre.

A különbség, hogy a Brief coaching gyerekekkel képzésünkön a megoldásfókuszt mint a gyerekekkel való beszélgetés egy általános, és az esetek széles körében használható gondolkodásmódot és eszköztárat alkalmazzuk, a Kids’ Skills pedig – szűkebb fókusszal – kifejezetten a gyermekek készségeinek fejlesztéséről szól.

Csányi Csaba hasonlatával élve a Kids’ Skills egy lapraszerelhető módszertan. Meghatározott lépéseken át, sokak által kipróbált, bejáratott folyamatban készítheted el a saját bútorodat. Igaz, az nem lesz egyedi vagy különleges, de már másnaptól teljes funkcionalitással használhatod minden olyan helyzetben, amiben eddig hiányoltad.

A BCGy ehhez képest mondhatjuk, hogy olyan mint egy bútorasztalos kisokos. Megismerheted belőle a bútorkészítés alapjait az anyagoktól a szerszámokon át a fontosabb famegmunkálási technikákig, és sok-sok bútortervezési és -készítési ötlettel, inspirációval lehetsz gazdagabb. Összeszerelési útmutató nincs, csak a saját tudás és tapasztalat latba vetése, de mindened meglesz hozzá, hogy az általad megálmodott, egyedi bútor elkészítését már másnap el tud kezdeni.

Ezért is gondoljuk úgy, hogy a két képzésnek külön-külön és együtt is lehet értelme. Akinek a gyermekek fejlesztésére fókuszáló tizenkét lépéses eljárás kipróbálása tűnik hasznosabbnak, annak a Kids’ Skills a jó választás, aki pedig a gyermekekkel való munka vagy gyermeknevelés egészére vonatkozó átfogóbb szempont- és eszközkészlettől indulna, annak a BCGy képzésünket ajánljuk. Ha pedig átfogó tudással rendelkező specialista szeretnél lenni megoldásfókuszú gyereknevelés témában, akkor szerintünk kezdd a bútorkészítési alapismeretekkel, és némi reflektált saját tapasztalat után gyere rácsodálkozni a lapraszerelhetőség fókuszált egyszerűségére.

Az se baj, ha az élet másképp hozta, és már van lapraszerelhető bútorod – illetve ismered és alkalmazod a Kids’ Skills-t. Ha szeretnéd kiterjeszteni a tudásod más bútorokra – vagy más „gyerekes” helyzetekre – akkor specialistaként is profitálhatsz egy átfogóbb, gyakorlati ötleteket és praktikákat adó hosszabb képzésből.

kép: Vanessa Bucceri / Unsplash

Kipróbálnád, mi történik, ha szülőként, családtagként vagy gyermekekkel dolgozó szakemberként a megoldásokat, előrelépéseket, elismerési lehetőségeket figyeljük a gyermekekkel való beszélgetésekben?

Várunk egy gyerekes mini-workshopra online Mónival.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 10.

Megoldásfókuszú tréning hatásainak vizsgálata általános iskolai pedagógusok körében – kutatási összefoglaló

A szöveg Dr. Török Réka és Göntér Mónika “Megoldásfókuszú tréning hatásainak vizsgálata általános iskolai pedagógusok körében” című kutatásának összefoglalója.

Tovább

2023. 01. 06.

Az ellenállás újraértelmezése

Steve de Shazer írása

Tovább

2022. 12. 13.

80-nál is több mód mások nagyszerűségének elismerésére

Az elismerés egy egyszerű, hatékony és nagyon sokoldalú eszköz: erősíthetjük általa a kapcsolatainkat, a csapaton vagy családon belüli bizalmat, fokozhatjuk magunk és mások önbecsülését, konfliktusokat oldhatunk meg  egyik pillanatról a másikra. Hányféle lehetőségünk van ennek a nagyszerű eszköznek a használatára? Hogyan fejezhetjük ki mások felé a nagyra becsülésünket? És még hogyan? 

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?