Solutionsurfers coach képzés vélemények

Mi az a coach képzés?

A teljes ICF akkredtiált coach képzés iskolánkban egy modulokból álló, három részes, kb másfél évig tartó folyamat, mely a Brief Coaching I-II-III képzéseket foglalja magában. A coach képzés során építünk a képzési napokon, illetve az azok között megszerzett gyakorlati tapasztalatra – mind a brief coach mind a teamcoach képzések során. 

Mit tanulunk a coach képzésen?

Valamennyi coach tanfolyamunkon a megoldásfókuszú megközelítés szemléletéről, eszközeiről, kérdéseiről módszertanáról szerezhetsz tudást és gyakorlati tapasztalatot. Mindezt alkalmazhatod coachként vagy segítő szakemberként (pszichológusként, mentálhigiénés szakemberként, szociális munkásként stb) formális segítő beszélgetésekben. Ugyanakkor sok végzettünk dolgozik vezetőként, pedagógusként, gyermekekkel foglalkozó szakemberként. 

Mivel a megoldásfókuszú szemlélet tulajdonképpen a nyelv használatának egy különleges módja, így szívesen állítjuk, hogy beszélgetésprofikat képzünk. Olyan embereket, akiknek a professzionális interakció, a beszélgetés munkaeszközük, amit célzott tudatossággal, hatékonyan és az interakció eredményeként létrejövő hasznosság reményében szeretnének alkalmazni. 

A coach képzés elvégzése után nevezhetem magam coachnak?

Ma (2021. november) Magyarországon a coachként való működéshez nincs szükség oklevéllel igazolt (felsőoktatási) végzettségre. Jogi értelemben véve a képzés nélkül is bárki coacholhat ill. nevezheti magát coachnak.

Az általunk kiadott oklevelek nem jogi dokumentumok, hanem az adott coach képzéshez tartozó képzési óraszám elvégzéséről – illetve, ha a képzés része volt, akkor vizsga teljesítéséről – szólnak. (Ugyanígy nem ad jogosultságot, nem számít jogi minősítésnek az ICF-nél megszerezhető coach minősítés sem). Emiatt valamennyi magyarországi “coach képzést” helyesen “coaching képzés”-nek is hívhatnánk. Jogi szempontból a coach tanfolyam (coaching tanfolyam) nem szükséges, szakmai szempontból pedig – úgy gondoljuk, – önmagában nem elégséges a coachcsá váláshoz: a coach képzés mellett a gyakorlati tapasztalatot, reflektált tapasztalatot (pl. mentorcoachingot), etikai kódexben való jártasságot szintén nagyon fontosnak tartjuk a coachcsá válás folyamatában. 

A jövőben a coaching törvényi szabályozásainak további változásaira számítunk, ám e szabályozás szándékai és részletei egyelőre nem ismertek. 

Mire jó akkor a coach tanfolyam?

Coach képzéseinket (vagy coaching képzéseinket…) elvégezve magabiztossá válhatsz a beszélgetéseidben: legyen szó coaching beszélgetésről, vezetői fejlesztő beszélgetésről vagy  bármilyen kliens – ügyfél (segítő) beszélgetésről. A megoldásfókuszú szemlélet egy egyszerű, könnyed és a különféle helyzetekhez illeszkedő módon variálható, ügyfélre szabható beszélgetésvázlatot (vagy kérdéssort) is kínál mindehhez. 

Mire jó az ICF akkreditáció?

Jelenleg marketing- vagy presztízsértéke van, ha valaki coach minősítést szerez. Egy olyan “jelvény”, ami megkülönböztetheti azokat, akik hivatalosan is megfeleltek egy minőségbiztosítási rendszer kritériumainak. Mi az ICF által meghatározott kompetenciákat vesszük alapul a képzéseink során és a vizsgára való felkészüléskor is. (Egy másik elterjedt minősítési lehetőséget jelent az Európai Mentoring és Coaching Szervezet EMCC által működtetett rendszer.)

A minősítési folyamat valamint a kritériumok friss és pontos leírásának megismeréséhez az ICF magyar honlapját ajánljuk. Ha segítségre van szükséged, keresheted nálunk Császár Esztit (+36 70 323 1324) is.

Meg lehet-e élni coachingból?

A legújabb hazai kutatás szerint a coachok 86%-a rendelkezik valamilyen más munkával is a coachingon kívül – jellemzően tréningek tartásával, oktatással, tanácsadással is keresnek pénzt, vagy más munka részeként használják coachingtudásukat. Ez az eredmény azonban csak pontatlan következtetést enged meg arra vonatkozóan, hogy a coachok mekkora része él meg kizárólag coachingból. (Kevesebb, mint 14%-a.)

Képzéseinken a coaching szakmai oldalára fókuszálunk, az üzleti oldal építését csak közvetetten (pl. tapasztalatmegosztással vagy coachinggal) segítjük.