Médiamegjelenés: Így változtathatjuk meg a fegyelmezetlen fiatalokat

2022. 11. 24.

A szöveg a blikk.hu oldalán jelent meg 2016 januárjában.

Egy teljesen új oktatási-nevelési paradigmával kísérletezik néhány magyar szakember. Az új módszer lényege, hogy néhány ügyes kérdéssel és következetes magatartással partnerré teszik a gyerekeket, így azok maguk lesznek a viselkedésük és az eredményességük bírói – és gazdái. Az eljárást már több hazai iskolában is sikeresen tesztelték.

„Gyerekek, ez így nem mehet tovább! Az egész tanári tőletek zeng, félévkor mindenki magatartásjegyét lerontom, ha nem kapjátok össze magatokat!” – nem ritkán ilyen felszólításokkal próbálják a túlhajszolt pedagógusok jobb belátásra – és viselkedésre – bírni a rosszalkodó nebulókat. Az ilyen fenyegetőzések azonban többnyire kérészéletűek, néhány percig csend van a teremben, aztán minden kezdődik elölről, majd jönnek a szigorúbb fenyegetések és a még jobban megemelt hang.

Göntér Móni

Megoldásfókuszú tréner, coach, oktató

Hogyan lehet hatékonyabban fegyelmezni, és a tananyagra irányítani a figyelmet? Ennek a módszertanával kísérletezik Göntér Mónika megoldásközpontú tréner, coach, pszichodráma-vezető és Závogyán Judit iskolaigazgató, a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola intézményvezetője.

A jelentős eredményeket elért szakembereket Insoo Kim Berg amerikai pszichoterapeuta inspirálta, aki évekkel ezelőtt egy hollandiai iskola problémás osztályát „coacholta”. Ő abból indult ki, hogy a tanárok általában azt hangsúlyozzák, hogy milyen viselkedést nem akarnak látni, mi zavarja, bántja őket, és így, mintegy tekintélypozícióból, a saját elvárásaikat helyezik a gyerekekre, gyakran fenyegetésekkel súlyosbítva a „hegyibeszédet”. Ezzel szemben Insoo Kim Berg minden egyes órán azokat a viselkedéseket jegyzetelte ki…


Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 15.

Megoldásfókuszú megközelítés az iskolai problémák kezelésében

Beszélgetés Mónival a Katalizátor Pedagógusképző Központ élő műsorában. Az interjút készítette: Nagy Gábor Mápó

Tovább

2022. 11. 21.

Médiamegjelenés: A coachok példáján: felnőttek tanulása a tudástársadalomban

Az írás eredetileg a Magyar Coachszemlében jelent meg 2016-ban.

Tovább

2022. 11. 29.

Médiamegjelenés: Egyszerűség – szeretetteljes precizió – vágyott jövő

A beszélgetés a Rádió Bézs Coacholom című műsorában hangzott el 2016 novemberében.
Az interjút készítette: Generál Péter és Pataki Katalin.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?