Médiamegjelenés: Gyümölcsöző kísérlet egy békési iskolában: kicsiben kezdik

A cikk a Vasárnapi Hírekben jelent meg 2016-ban.
Írta: Rácz I. Péter

2022. 11. 25.

A probléma forszírozása helyett a megoldás kerül a fókuszba.

  • Az iskolás gyerekek, a szülők és a pedagógusok közti együttműködést és a felelősségvállalást hangsúlyozzák.
  • A megoldásközpontú coaching módszer a közoktatás részévé válhatna.

Kísérlet folyik a Békés megyei nagyszénási Czabán Samu Általános Iskolában. Az ország legtöbb oktatási intézményéhez hasonlóan kiutat keresnek a pedagógusok, hogyan lehet az állandóan és újonnan jelentkező nevelési nehézségeken úrrá lenni. Milyen fegyelmezési módszerekhez folyamodjanak az osztályteremben, ha a gyermekek elkalandozó figyelme már a tudás átadását veszélyezteti; hogyan küzdjék le az iskolába érkező gyerekek szorongását; akadályozzák meg a saját vagy önhibájukon kívüli okokból évismétlésre kényszerült tanulók lemorzsolódását?

Göntér Móni

Megoldásfókuszú tréner, coach, oktató

A megoldás kulcsát a 35 éve pedagógusi pályán lévő intézményvezető a megoldásközpontú coaching bevezetésében találta meg. Závogyán Judit és a tanári kar tagjai előbb maguk vettek részt a nevelési problémák gyökereinek hosszan taglalása helyett a pozitívumokra hangsúlyt fektető és megoldásokra fókuszáló coachingtréningeken, majd megszerzett tudásukat a tantermekben a gyerekeknek (és rajtuk keresztül a szüleiknek) adták tovább, valamint a tanári értekezleteken is sikerrel gyakorolják.

„A különféle módszereket kipróbáló, folyamatosan innovatív gyakorlatokat kereső pedagógusok örömmel tapasztalták, hogy a coachingképzés a pedagógiában nagyon jól hasznosítható, érdemes elsajátítani és elterjeszteni. A megoldást fókuszba helyező úton elindulva örömmel érzékeljük, hogy mind a tantestület, mind az iskolai közösség szemlélete megváltozik, ha az együttgondolkodás és -cselekvés kerül előtérbe, lecserélve az eddigi gyakorlatot” – számol be az októberben bevezetett új módszer általános sikeréről Závogyán Judit.


Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

2022. 12. 12.

Esettörténet a BRIEF munkájából

Az esettörténet Harvey Ratner, Evan George és Chris Iveson (a londoni BRIEF alapítóinak) Solution Focused Brief Therapy című könyvéből származik.

Tovább

2022. 11. 20.

Médiamegjelenés: Paradigmaváltás: ellenállás helyett együttműködés

Az írás eredetileg a HR portal-on jelent meg 2015-ben. 

Tovább

2022. 11. 17.

Médiamegjelenés: Nem ilyen egyszerű ez – gondolatok Godat könyvéről

Az írás eredetileg a Megoldásközpontú Egyesület honlapján jelent meg, 2015-ben. 

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?