Médiamegjelenés: Gyümölcsöző kísérlet egy békési iskolában: kicsiben kezdik

A cikk a Vasárnapi Hírekben jelent meg 2016-ban.
Írta: Rácz I. Péter

2022. 11. 25.

A probléma forszírozása helyett a megoldás kerül a fókuszba.

  • Az iskolás gyerekek, a szülők és a pedagógusok közti együttműködést és a felelősségvállalást hangsúlyozzák.
  • A megoldásközpontú coaching módszer a közoktatás részévé válhatna.

Kísérlet folyik a Békés megyei nagyszénási Czabán Samu Általános Iskolában. Az ország legtöbb oktatási intézményéhez hasonlóan kiutat keresnek a pedagógusok, hogyan lehet az állandóan és újonnan jelentkező nevelési nehézségeken úrrá lenni. Milyen fegyelmezési módszerekhez folyamodjanak az osztályteremben, ha a gyermekek elkalandozó figyelme már a tudás átadását veszélyezteti; hogyan küzdjék le az iskolába érkező gyerekek szorongását; akadályozzák meg a saját vagy önhibájukon kívüli okokból évismétlésre kényszerült tanulók lemorzsolódását?

Göntér Móni

Megoldásfókuszú tréner, coach, oktató

A megoldás kulcsát a 35 éve pedagógusi pályán lévő intézményvezető a megoldásközpontú coaching bevezetésében találta meg. Závogyán Judit és a tanári kar tagjai előbb maguk vettek részt a nevelési problémák gyökereinek hosszan taglalása helyett a pozitívumokra hangsúlyt fektető és megoldásokra fókuszáló coachingtréningeken, majd megszerzett tudásukat a tantermekben a gyerekeknek (és rajtuk keresztül a szüleiknek) adták tovább, valamint a tanári értekezleteken is sikerrel gyakorolják.

„A különféle módszereket kipróbáló, folyamatosan innovatív gyakorlatokat kereső pedagógusok örömmel tapasztalták, hogy a coachingképzés a pedagógiában nagyon jól hasznosítható, érdemes elsajátítani és elterjeszteni. A megoldást fókuszba helyező úton elindulva örömmel érzékeljük, hogy mind a tantestület, mind az iskolai közösség szemlélete megváltozik, ha az együttgondolkodás és -cselekvés kerül előtérbe, lecserélve az eddigi gyakorlatot” – számol be az októberben bevezetett új módszer általános sikeréről Závogyán Judit.


Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 14.

Ha jónak látják a gyerekeket, jók is lesznek – széllel szemben az élményközpontú oktatásért

A cikk a WMN Magazinban jelent meg 2018-ban. Both Gabi írása a Göntér Mónikával és Bárnai Árpáddal készült interjúk nyomán. 

Tovább

2022. 12. 14.

Médiamegjelenés: Hogyan működhet egy iskola fegyelmezés nélkül?

Az írás a 24.hu oldalon jelent meg 2017. ápirilásban. Szerző: Haszon Zsófia

Tovább

2022. 11. 23.

Médiamegjelenés: Aki kapcsolatok nélkül ül egy osztályban, az láthatatlan

A cikk a Kölöknet Online Magazinban jelent meg 2015-ben. 
Szerző: Gyarmati Katalin

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?