Ha boldog gondolatokat gondolok…

A nemzetközi megoldásfókuszú közösség levelezőlistáján gyakran tűnnek fel történetek, melyek messze azon kereteken túl haszonnal olvashatók.

2022. 12. 16.

Legutóbb Harry Korman mesélte újra egy ötéves kisfiú esetét. Régi, régi eset, de máig emlékezetes a családban uralkodó horror, mert a gyermek rendszeresen sikítozva ébresztette a családot az éjjel közepén, és vígasztalhatatlan volt egy órán át. Rémálmai voltak. Harry, a megoldásfókuszú szakember alázatával onnan meséli tovább az esetet, hogy mikor a második ülésre jöttek, elmesélték, hogy megszűntek a korábbi rémálmok.

Megkérdezte a kisfiút, mi történt, hogy csinálja, hogy végigalussza az éjszakát. A válasz: „Rájöttem, ha lefekvéskor boldog gondolatokat gondolok, akkor nincsenek rémálmaim“.

Ilyeneket tanulhatunk ügyfeleinktöl….

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 22.

Éreztette veled, hogy különleges vagy – Peter Szabo története Insoo Kim Bergről

Az alábbi történetet Peter Szabo mesélte el a 2012-es SOLWord konferencián Oxfordban.

Tovább

2023. 01. 10.

Van egy furcsa kérdés, ami néha segít – Yvonne Dolan története

A megoldásfókuszú szemlélet és eszköztár egyik komoly előnye az egyszerűsége: kevés kérdéssel, eszközzel dolgozunk. Nem használunk elméleteket az emberi viselkedés mögöttes okainak magyarázatára, és nagyon hiszünk abban, hogy a beszélgetőpartnerünk képes úgy vágyni és változni, ahogyan az neki a lehető legjobb. Yvonne Dolan (az Institute for Solution-Focused Therapy alapítója, tréner, terapeuta, író, oktató) története nem csak azt mutatja meg, hogy a megoldásfókusz könnyen és gyorsan tanulható, és akár egy képzés másnapjától kezdve sikerrel alkalmazható, hanem azt is, hogy - a segítő helyzetek kívánta odafigyeléssel, tisztelettel és tapintattal - az élet legnehezebb helyzeteiben is támogatást nyújthatunk vele.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?