Karácsonyi kíváncsiság

2023. 01. 10.

Az idei advent más mint a többi.

Határozott elképzeléseim voltak arról, hogy mikor kell feldíszíteni a karácsonyfát, hogy a girland túl giccses és az adventi koszorú akkor jó, ha fenyőből készül és saját készítésű. A férjemre tekintettel pedig karácsonyi dalok kizárólag az ünnep előtti egy-két napban szólhattak – a közös családi jó hangulat és a férjem ép elméljének megőrzése érdekében. 

Az idei advent azonban más mint a többi..

Idén már november 30-án teljes fényeiben pompázik a lakásunk, girlandokkal, gömbökkel, fényekkel. Az adventi koszorút mindössze négy gyertya alkotja, amit a négy és fél éves ízlésesen elrendez egy kosárkában.  “Anya, mikor gyújthatjuk meg a következő gyertyát?”

És a karácsonyfa? Idén már hetekkel (!) korábban feldíszítettük, hogy minél több ideje legyen a lelkünknek is lelassulni, megérkezni, ünneplőbe öltözni… 

Az is kiderült (10 év után, egy véletlen folytán!), hogy a férjemnek sincs ellenére a karácsonyi zene, feltéve ha jazz. “Apa, én ezt ismerem” – csodálkozik rá a karácsonyi dallamra ragyogó szemmel az óvodás.

És a határozott elképzeléseim a girlandokról, a díszítésről és arról, mit hogyan kell? Helyettük most több bennem a kíváncsiság: mit hogyan lehet, hogyan érdemes, hogyan működne nekem és neked még akkor is, ha neked egészen máshogy… 

Az idei karácsony más, mint a többi. 

Idén lesznek, akik kipróbálják, hogy milyen online karácsonyozni vagy milyen az udvarban félórára összetalálkozni az ajándékozás erejéig. Vagy épp egy családi, erdei sétával köszönteni a karácsonyt. És talán lesznek, akik úgy gondolják, hogy a közösen megélt pillanatokat választják, bármi történjék is körülöttük a külvilágban, mert nekik talán csak a most van.

Mindenki azt választja, ami neki és a családjának a legjobb. Ilyenkor talán a legjobban eső támogatás a környezettől egy megértő tekintet, egy őszinte mosoly és a tiszteletteljes elfogadás.

Talán idén neked is lenne kedved kipróbálni…

  • valamit, amit másoktól hallottál, de eddig azt gondoltad, te soha…?
  • feltenni a kérdést, hogy mi lenne, ha mégis működne, az hogy….?
  • hogyan lehetne, hogy a te vágyad ÉS a férjed / gyereked / szüleid vágya IS teljesüljön…? És még? Hogyan?
  • Mi az, amit ha elengednél könnyedebb, felszabadultabb, lelassulósabb, megérkezősebb, harmonikusabb (a megfelelő rész aláhúzandó) lenne az ünnepi készülődés?

Ha igen, milyen hatásai lehetnek annak az ünnepekre, rád, a családodra és a közösségekre, amiknek tagja vagy? És még? Milyen?

Békés adventet és egymás iránti kíváncsiságban gazdag karácsonyt kívánunk!

kép: Sean Wells /Unsplash

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 10.

Beszélgetni mindenki tud, nem? Avagy mi a coaching, és mit csinál egy coach?

A szöveg Hankovszky Katalinnak a Mindenki akadémiáján elhangzott előadásának átirata.

Tovább

2023. 01. 10.

Van egy furcsa kérdés, ami néha segít – Yvonne Dolan története

A megoldásfókuszú szemlélet és eszköztár egyik komoly előnye az egyszerűsége: kevés kérdéssel, eszközzel dolgozunk. Nem használunk elméleteket az emberi viselkedés mögöttes okainak magyarázatára, és nagyon hiszünk abban, hogy a beszélgetőpartnerünk képes úgy vágyni és változni, ahogyan az neki a lehető legjobb. Yvonne Dolan (az Institute for Solution-Focused Therapy alapítója, tréner, terapeuta, író, oktató) története nem csak azt mutatja meg, hogy a megoldásfókusz könnyen és gyorsan tanulható, és akár egy képzés másnapjától kezdve sikerrel alkalmazható, hanem azt is, hogy - a segítő helyzetek kívánta odafigyeléssel, tisztelettel és tapintattal - az élet legnehezebb helyzeteiben is támogatást nyújthatunk vele.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?