Karácsonyi kíváncsiság

2023. 01. 10.

Az idei advent más mint a többi.

Határozott elképzeléseim voltak arról, hogy mikor kell feldíszíteni a karácsonyfát, hogy a girland túl giccses és az adventi koszorú akkor jó, ha fenyőből készül és saját készítésű. A férjemre tekintettel pedig karácsonyi dalok kizárólag az ünnep előtti egy-két napban szólhattak – a közös családi jó hangulat és a férjem ép elméljének megőrzése érdekében. 

Az idei advent azonban más mint a többi..

Idén már november 30-án teljes fényeiben pompázik a lakásunk, girlandokkal, gömbökkel, fényekkel. Az adventi koszorút mindössze négy gyertya alkotja, amit a négy és fél éves ízlésesen elrendez egy kosárkában.  “Anya, mikor gyújthatjuk meg a következő gyertyát?”

És a karácsonyfa? Idén már hetekkel (!) korábban feldíszítettük, hogy minél több ideje legyen a lelkünknek is lelassulni, megérkezni, ünneplőbe öltözni… 

Az is kiderült (10 év után, egy véletlen folytán!), hogy a férjemnek sincs ellenére a karácsonyi zene, feltéve ha jazz. “Apa, én ezt ismerem” – csodálkozik rá a karácsonyi dallamra ragyogó szemmel az óvodás.

És a határozott elképzeléseim a girlandokról, a díszítésről és arról, mit hogyan kell? Helyettük most több bennem a kíváncsiság: mit hogyan lehet, hogyan érdemes, hogyan működne nekem és neked még akkor is, ha neked egészen máshogy… 

Az idei karácsony más, mint a többi. 

Idén lesznek, akik kipróbálják, hogy milyen online karácsonyozni vagy milyen az udvarban félórára összetalálkozni az ajándékozás erejéig. Vagy épp egy családi, erdei sétával köszönteni a karácsonyt. És talán lesznek, akik úgy gondolják, hogy a közösen megélt pillanatokat választják, bármi történjék is körülöttük a külvilágban, mert nekik talán csak a most van.

Mindenki azt választja, ami neki és a családjának a legjobb. Ilyenkor talán a legjobban eső támogatás a környezettől egy megértő tekintet, egy őszinte mosoly és a tiszteletteljes elfogadás.

Talán idén neked is lenne kedved kipróbálni…

  • valamit, amit másoktól hallottál, de eddig azt gondoltad, te soha…?
  • feltenni a kérdést, hogy mi lenne, ha mégis működne, az hogy….?
  • hogyan lehetne, hogy a te vágyad ÉS a férjed / gyereked / szüleid vágya IS teljesüljön…? És még? Hogyan?
  • Mi az, amit ha elengednél könnyedebb, felszabadultabb, lelassulósabb, megérkezősebb, harmonikusabb (a megfelelő rész aláhúzandó) lenne az ünnepi készülődés?

Ha igen, milyen hatásai lehetnek annak az ünnepekre, rád, a családodra és a közösségekre, amiknek tagja vagy? És még? Milyen?

Békés adventet és egymás iránti kíváncsiságban gazdag karácsonyt kívánunk!

kép: Sean Wells /Unsplash

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 22.

Éreztette veled, hogy különleges vagy – Peter Szabo története Insoo Kim Bergről

Az alábbi történetet Peter Szabo mesélte el a 2012-es SOLWord konferencián Oxfordban.

Tovább

2023. 01. 05.

Hogyan változnak az emberek

Van valami, amiben már régóta nagy örömömet lelem a kollegiális beszélgetéseimben: szeretek történeteket mesélni arról, hogy coachként milyen hatással vagyunk az emberek változására.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?