Coaching és etika – árnyalatok

A cikk szerzője Szirtesi-Nagy Réka, tréner, ACC coach, szervezetfejlesztő, a Tréneri Edzőtábor Egyesület alaptója és a Megoldásfókuszú Egyesület alelnöke.

2022. 10. 24.

Sokáig úgy voltam vele, hogy az etika elválaszthatatlan része a coaching folyamatoknak, én is aszerint dolgozom, ami az ICF etikai kódexében van, azonosulni tudok vele, és persze, etikus gyakorlatot folytatok. Kicsit csodálkoztam is, amikor láttam, hogy Hankovszky Kati három órás workshopot tart etika témában: miről lehet három órán keresztül beszélni? Az én megértésem szerint nincs olyan, hogy valami kicsit etikus vagy nagyon etikus: vagy az, vagy nem az, a kettő között nincs semmi. Aztán jöttek az árnyalatok egy három órás izgalmas online workshop formájában.

Mitől lenne nekem hasznos?

Nemrég vizsgáztam a nemzetközi akkreditációért, így elég frissek és naprakészek az ismereteim, ami az etikai kódexet illeti. Így azt gondoltam, ha kicsit jobban megértem, hogy miért olyan fontos ez a téma, akkor már megérte részt venni. Még eggyel jobb lenne, ha itt-ott megkapirgálnánk egyes témákat, és bekukkantanánk alájuk, mint amikor a gyerekekkel gesztenyét keresünk a parkban: oda kell menni, le kell hajolni, fel kell emelni a falevelet, és sokszor csak ekkor vesszük észre a rejtőzködő gesztenyéket a fűben. A legjobb reményem pedig az volt, hogy a végén valami más polcra fogom tenni az egész etika témát, testközelibb és életszerűbb címkék közé.

20 perc figyelem

A program egyik fő előnye számomra az volt, hogy a kis létszám miatt mindenkire jutott egyéni figyelem úgy, hogy közben a többiek kérdésein keresztül is kaptam válaszokat a sajátjaimra. Visszatérve a gesztenyés példára, olyan volt ez mint egy jó séta a parkban, ahol volt friss levegő, kellemes elfáradás, és értékes gesztenyék amiket találtam. A 20 perc figyelem egy gyakorlat, ahol pont és azzal, akkor és úgy foglalkoztunk, ami nekem az etika témakörében a leginkább hasznos – és mire ide jutottunk a workshop során, már voltak kérdéseim bőven. A 20 perc végére megválaszoltam magamnak 3-4 kérdést, a többiek megosztották a saját tapasztalataikat és gondolataikat, és közben kedvet is kaptam a további 15 kérdéshez, amit ez alatt még felírtam magamnak.

Mi lett más?

A három óra végére azt vettem magamon észre, hogy érdeklődéssel és kíváncsisággal fordulok az etikai kódex egyes pontjainak üzenete felé, örömmel keresgélem, hogy a felmerült szituációkra vajon melyik pont adhat választ nekem. A kódex irányelveket tartalmaz, így nem azt mondja meg mit csináljak egy adott helyzetben, hanem hogy adott helyzetről hogyan érdemes az ICF minőségsztenderdek szerint gondolkodni. A workshop során átbeszélt esetek a felszínre hoztak bennem bizonytalanságokat és dilemmákat, árnyalták azt a képet, amit az etikus coachról kialakítottam magamban. 

Kiemelkedően hasznos volt számomra, hogy az egyes esetek felé megoldásfókuszú szemlélettel fordultunk, konkrét és kézzelfogható jeleket kutattunk (és találtunk). Olyasmire tudtam fordítani a figyelmem, amiből egyértelmű haszon jött létre. Rengeteg helyzetet átbeszéltünk, így ha legközelebb hasonlóba kerülök, már meglesz az “ezt már ismerem, van rá jól működő megoldásom” érzete és magabiztossága. Az pedig már csak hab a tortán, hogy azóta jó párszor átolvastam újra a kódexet, és nem csak életszerű és testközeli lett, de már látom is hogy hol fogom pontosan hasznosítani azt, amit ezen a workshopon megtanultam!

Kép: Elena TaranenkoUnsplash

Kapcsolódó cikkek

2022. 12. 16.

Ha boldog gondolatokat gondolok…

A nemzetközi megoldásfókuszú közösség levelezőlistáján gyakran tűnnek fel történetek, melyek messze azon kereteken túl haszonnal olvashatók.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?