Médiamegjelenés: Mégis könnyen kezelhetők a nehezen kezelhetők?

A cikk a Kölöknet Online Magazinban jelent meg 2015-ben. 
Szerző: Gyarmati Katalin

2022. 11. 19.

Régóta elköteleztem magam a megoldásfókuszú (angolul: solutionfocus) megközelítés, módszer mellett, ezért is örültem, amikor lehetőségem nyílt megnézni egy dokumentumfilmet, amit Hollandiában forgattak egy általános iskolában. Egy nehezen kezelhető osztályba hívták meg Insoo Kim Berget ( a továbbiakban Insoo), a módszer egyik kidolgozóját, hogy segítsen.

Mielőtt elmesélem, hogy mit csinál Insoo az osztályban, nézzünk rá egy pillanatra, hogyan működik az oktatás – nevelés nálunk: a tanár bemegy az osztályba, és megmondja, hogy mit csinálnak a gyerekek jól, mit csinálnak rosszul.

Főleg az utóbbit teszik meg gyakran. „Gyerekek, ez így nem megy tovább! Ha így viselkedtek, akkor ez meg ez meg ez lesz. Szégyelljétek magatokat! Tőletek zeng a tanári, minden tanár nekem panaszkodik…stb.”

Szeretnénk azt hinni, hogy ha elmondjuk a gyerekeknek, hogy melyik viselkedésükkel bántanak minket, akkor majd legközelebb, mielőtt ugyanazt tennék, eszükbe jut, hogy ez rossz nekünk, és nem teszik meg. Nem működik, mégis újra és újra megpróbáljuk…


Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 16.

Bevitték a coachingot és a pozitív kommunikációt az iskolába – nőtt a tanulmányi átlag

A szöveg  Forbes magazin 2019 márciusi számában jelent meg.

Tovább

2022. 11. 12.

Médiamegjelenés: Fókuszváltás – A rövid coaching módszere

Az írás eredetileg a HVG Magazinban jelent meg, 2011-ben. 
Szerző: Izsák Norbert

Tovább

2022. 12. 12.

Esettörténet a BRIEF munkájából

Az esettörténet Harvey Ratner, Evan George és Chris Iveson (a londoni BRIEF alapítóinak) Solution Focused Brief Therapy című könyvéből származik.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?