A testünkben rejlő erőforrás

A testünk erőforrás, amit a coachingban használhatunk. A testi jelekre, viselkedésbeli különbségekre való figyelés új nézőpontokhoz vezethet.

2022. 10. 04.

Interjú Petra Müller-Demary-val

 

A testünk nem csupán az elménk hordozója, hanem értékes erőforrás, amit a coachingban is felhasználhatunk. A nonverbális, vokális, testi jelekre, viselkedésbeli különbségekre való fokozott, tudatos figyelmünk és érzékenységünk (a sajátunk és az ügyfélé is) új nézőpontokhoz és felismerésekhez vezethet. Az általunk teremtett megoldásfókuszú térben meghívjuk az ügyfelünket, hogy öntse szavakba testi észleléseit és érzéseit – mindenféle ítélet, magyarázat vagy a kiváltó okok keresése nélkül.

Petrával Embodied Coaching című workshopja kapcsán beszélgettünk (és rögtön gyakoroltunk is)

 

 

Egyik ügyfelem, egy fiatal nő arról beszélt, hogy mindenképpen nagyobb befolyásra kell szert tennie a board-on belül, hogy valóban hatással tudjon lenni a közös döntésekre. Szerette volna, hogy komolyabban vegyék, és úgy érezte, ebben nagyon hátráltatja a feltűnően vékony, magas, szinte gyerekes hangszíne.

– Tegyük fel, hogy csoda történik… – kezdtem bele, hogy meghívjam egy olyan képzeletbeli állapotba, ahol már éppen akkkora befolyással, hatással bír, amekkorát kíván magának.

Ahogy válaszolt, a hangszíne hirtelen megváltozott: sötét túnusú, mélyebb, puhább hangon kezdte leírni vágyott jövőjének részleteit.

– Észrevetted, mi történt? – kérdeztem lelkesülten. A vágyott jövő (szinte varázsütésre) ott volt, megérkezett a jelenbe! Ez a másfajta gondolkodás – a vágyott jövőről való képzelődés – másfajta érzéseket és másfajta testi működést hozott magával: nekem csak észre kellett vennem!

Annyi bölcsesség, erőforrás van a testben. Az erre való figyelem pedig új színt, különös könnyedséget és új nézőpontokat hozhat a coaching munkánkba.

 

Petra Müller-Demary (PCC), coach, tréner, facilitátor, a Solutionsurfers Romania alapítója.

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 07.

„Megvan a lehetőségünk, hogy életre szóló élményeket adjunk” – interjú Horváth Irmával

Interjúsorozatunkban olyan szakemberekkel beszélgetünk, akik megoldásközpontú szemlélettel (is) dolgoznak. Tanáraink, képzéseink résztvevői és barátaink, akik arról mesélnek, hogyan használják a brief coaching módszertárát a mindennapi gyakorlatban.

Tovább

2023. 05. 09.

Minden válasz lehet jó válasz – Haesun Moon története

“Nem kell nagyon nagy dolgokat tanítanunk. Amit a gyerekek és a felnőttek már csinálnak valamit, és általában az a jó irányba mutat.” Haesun Moon története

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?