Annyi bölcsesség van a testben – interjú Petra Müller-Demary-val

By Admin 2021.03.12.

A testünk nem csupán az elménk hordozója, hanem értékes erőforrás, amit a coachingban is felhasználhatunk. A nonverbális, vokális, testi jelekre, viselkedésbeli különbségekre való fokozott, tudatos figyelmünk és érzékenységünk (a sajátunk és az ügyfélé is) új nézőpontokhoz és felismerésekhez vezethet. Az általunk teremtett megoldásfókuszú térben meghívjuk az ügyfelünket, hogy öntse szavakba testi észleléseit és érzéseit – mindenféle ítélet, magyarázat vagy a kiváltó okok keresése nélkül.

Petrával Embodied Coaching című workshopja kapcsán beszélgettünk (és rögtön gyakoroltunk is):

 

Egyik ügyfelem, egy fiatal nő arról beszélt, hogy mindenképpen nagyobb befolyásra kell szert tennie a board-on belül, hogy valóban hatással tudjon lenni a közös döntésekre. Szerette volna, hogy komolyabban vegyék, és úgy érezte, ebben nagyon hátráltatja a feltűnően vékony, magas, szinte gyerekes hangszíne.

– Tegyük fel, hogy csoda történik… – kezdtem bele, hogy meghívjam egy olyan képzeletbeli állapotba, ahol már éppen akkkora befolyással, hatással bír, amekkorát kíván magának.

Ahogy válaszolt, a hangszíne hirtelen megváltozott: sötét túnusú, mélyebb, puhább hangon kezdte leírni vágyott jövőjének részleteit.

– Észrevetted, mi történt? – kérdeztem lelkesülten. A vágyott jövő (szinte varázsütésre) ott volt, megérkezett a jelenbe! Ez a másfajta gondolkodás – a vágyott jövőről való  képzelődés – másfajta érzéseket és másfajta testi működést hozott magával: nekem csak észre kellett vennem!

Annyi bölcsesség van a testben – az erre való figyelem pedig új színt, különös könnyedséget és új nézőpontokat hozhat a coaching munkánkba.


Petra Müller-Demary (PCC), coach, tréner, facilitátor, a Solutionsurfers Romania alapítója.