A tanévkezdés lehetséges kihívásai – tudatos szülői önreflexió

2023. 08. 21.

A nyári időszak megszakítást jelent a családi rutinban: egy időszakot, amikor másképp, rugalmasabban csináljuk a dolgokat. Lehet, hogy így, félrerakva a megszokott időbeosztást és rutint egy különleges szünidőben volt részed vagy több időt töltöttél a családoddal. A gyerekeknek több ideje volt aludni és kipihenni magukat, több időt tölteni a szabadban és táborban. Lehet, hogy olyan barátokkal is találkoztak, akikkel év közben nem tudtak. Bár a tanévkezdéssel kapcsolatban mindig van némi izgalom, a család aggódhat is a strukturált napirend (korábbi ébredés és lefekvés, az új iskolai elvárásokkal, házi feladattal, különórákkal járó stressz) visszatérése miatt.

Gyakran hallok a szülőktől ezekről az aggodalmakról, hiszen a struktúra visszatérése növeli a konfliktusok esélyét a gyermekeik és köztük. Hatalmi harcokkal és az érzelemszabályozás nehézségeivel bajlódnak egy olyan időszakban, amikor motiválni és inspirálni szeretnék gyermekeiket az új kezdetet illetően.

Ahogy a gyermekek megkérdőjelezik és visszautasítják az új rutinoknak, a szülők azt veszik észre, hogy pillanatnyi spontán döntéseket kell hozniuk, amelyek vagy hatékonyak vagy nem.

Ismerd (f)el, mi ment jól

A tudatos kapcsolati tér kialakításának részeként kiemelt figyelmet fordítunk saját magunk észlelésére, amint a (bármilyen korú) gyermekünkkel interakcióba kerülünk. Ha megfigyeljük, hogyan kommunikálunk velük, kreatívvá válunk abban, hogyan segítsük és támogassuk a gyermekeinket különféle egyedi szükségleteikben. Azonban minden szülőnek vannak – még a legjobb időkben is – próbára tevő interakciói a gyermekekkel.

Ezekben a pillanatokban talán nem mindig vagyunk a legjobb formánkban, és kétségbe vonhatjuk hatékonyságunkat. Mégis mindannyian emberek vagyunk: könnyen lehet, hogy zavaros helyezetekben nem éppen a legjobb döntéseket hozzuk. Emlékezzünk, hogy nem kell magunkat vagy a gyermekeinket hibáztatnunk.

Helyette megnézhetjük, mit tanulhatunk a helyzetből, és ünnepelhetjük a szülői gyakorlatunk már meglévő erősségeiből való építkezést! Ez a személyes (f)elismerés különösen fontos, amikor új szülői készségeket próbálunk ki, vagy amikor gyermekeink nem fogékonyak az általában működő eljárásainkra.

Ismerd (f)el az erőfeszítéseidet!

Még a kihívások közepette is megérdemled, hogy (f)elismerd az erőfeszítéseidet és a sikereidet! Amikor ezt megteszed, érezni fogod, hogy felkészültebben tudsz kezelni mindenféle konfliktust, ami felmerül.

Engedd meg magadnak, hogy észrevedd, hogy bár a gyermekeid nem mindig reagálnak pozitívan a szülői módszereidre, és hogy bár ezek a módszerek nem mindig tökéletesek, mégis szándékosan és következetesen az erősségere építesz a kommunikációban és a kapcsolatban.

Íme néhány kulcsfontosságú lépés, amelyet egy konfliktusos helyzetet követően megtehetsz az iskolakezdés átmeneti időszakában.

 • Szánj néhány percet arra, hogy tudatosan ráhangolódj magadra, hogy megfigyeld, mi történt a gyermekeddel való interakcióban, és hogyan reagáltál.
 • Bocsáss meg magadnak és a gyermekednek elismerve, hogy a dolgok nem mindig a tervezettnek vagy szándékoltnak megfelelően alakulnak.
 • Próbálj nem bírálni magad vagy elemezni a személyes visszaesésed részleteit.

Ehelyett:

 • Próbálj észrevenni bármit, amit aktívan alakítottál a próbára tevő helyzetben.
 • Ismerd el és ünnepeld meg ezeket a kis sikereket magaddal.
 • Próbáld megkérdezni magadtól, hogy mit vett észre a gyermeked a kis sikereidből és az hogyan volt hasznos számára.
 • Kérdezd meg magadtól: „Ha volt valami, amit másképp mondhattam vagy tehettem volna, mi lett volna az? Hogy nézett volna ki ez? Hogyan hozott volna ez jobb eredményt?”
 • Kérdezd meg magadtól: Hogyan próbálkozom majd másképp kezelni ezt a helyzetet legközelebb?
 • Légy türelmes, mert nem tart sokáig, hogy te és gyermekeid belerázódjatok az új tanévbe!

Írta: Vicky Essebag – Kapcsolati kommunikáció szakértő, a Relationspaces; A Solution-Focused Handbook for Parents című könyv szerzője

Fordította: Homlok Bianka és Szabó Orsi

Eredeti megjelenés: The Potential Struggles of Anticipating a New School Year

Kapcsolódó cikkek

2023. 10. 20.

Mi nyűgöz le a megoldásfókuszban éppen most?

A legutóbbi saját csapatépítőnk alkalmával a “Riporteres” nevű játékkal kezdtünk. Mi nyűgöz le éppen most? Megoldásfókuszú felfedezések, kételkedések, megörülések és lelkesedések - a Solutionsurfers csapatától. Szabó Orsi beszámolója

Tovább

2022. 10. 13.

Megoldásfókuszú könnyedség egy nehéz reggelen

Halmai Kriszta története

Tovább

2022. 09. 14.

Töriből ötös? Hogyan csináltad? – coaching eszközök az osztályozásban

Az könnyedség az egyik ok, hogy a megoldásfókuszú brief coaching szemlélete haszonnal alkalmazható a legkisebb beszélgetőpartnerekkel is.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

  Megoldásfókusz a postaládádba?