Új ICF akkreditációs rendszer kisokos

By Admin 2022.12.01.

2023-tól változik az ICF coachképzőkre vonatkozó akkreditációs rendszere, és ez érinti az egyéni akkreditációs folyamatot is. Fontos hír, hogy januártól már ACC szinten is lehet nálunk iskolán belül minősítést szerezni, és a korábbi PCC út is megmarad.

Az ICF három szintet határozott meg a coach-képesítés iskolán belüli megszerzéséhez:

Level 1: ACC

Level 2: PCC

Level 3: MCC

A képzéseink meglévő struktúrája megmarad, így a leendő és korábbi résztvevőinknek továbbra is rugalmas lehetőségeket biztosítunk a minősítés megszerzésére.

A Level 1 és Level 2 út alapja továbbra is a Coaching PURE képzésünk (eddigi magyar neve: Brief Coaching I.). A tananyag, illetve ennek hossza nem változik és a két változata továbbra is lehetséges.

A résztvevők a PURE képzés előtt, közben vagy után választhatnak, hogy a Level 1 (ACC) vagy a Level 2 (PCC) útvonalat szeretnék-e elvégezni. Természetesen továbbra is elvégezhető  csak Coaching PURE, illetve PLUS képzés, nem kötelező a Level 1 vagy 2 utat választani.

Level 1: Út az ACC-hez

Azok a résztvevők, akik a PURE elvégzése után szeretnének ACC minősítést szerezni, egy új, kétnapos kiegészítő tanfolyamot nyújtunk: az ACC PRO-t.

Ebben a két napban az alábbi pontokra fókuszálunk:

  • 1. nap: az ICF coachingkompetenciáinak elmélyítése.
  • az 1. és 2. nap között: 3 egyéni mentorcoaching, beleértve legalább 2 írásos visszajelzést a mentorált számára a coachingkompetenciáiról/fejlődéséről. Segítséget nyújtunk továbbá a coachingtudás-tesztre (CKA) való felkészüléshez.
  • 2. nap: teljesítményértékelés: vizsga, ahol a jelentkező egy 20 perces coaching során mutatja be a coachingkompetenciáit 2 vizsgáztató előtt, akik mindketten legalább PCC minősítéssel rendelkeznek.

Level 2 út a PCC-hez:

A korábbi ACTP programunk nagy vonalaiban változatlan marad. A Level 2 ugyanúgy a Coaching PURE képzésünkre épül és a PLUS azaz, korábbi nevén Brief coaching II. képzésünkkel folytatódik. A vizsgamodul PCC PRO (korábban Brief coaching III.).

A Level 2 úthoz kapcsolódó változások a következők:

  • 6 megfigyelt coaching a teljes 2. szintű tanulási út során (PURE-PRO)
  • 4 írásos visszajelzés minden résztvevőnek
  • 10 óra mentorálás (7 csoportos mentorálás és 3 egyéni mentorálás).
További fontos tudnivalók az új rendszerrel kapcsolatban

A korábbi ACTP program teljes mértékben kompatibilis az új Level 1 és Level 2 programmal. Az ACC vagy PCC útvonal továbbra is elérhető a Coaching PURE, azaz a Brief coaching I-et elvégzett résztvevők számára. 

Ha egy másik iskola rendelkezik a Level 1 és Level 2 bélyegzővel, akkor a résztvevők válthatnak az iskolák között, tehát ha az érdeklődő igazolni tudja a bizonyítványával, hogy legalább 60 coachingképzési órát teljesített egy másik ICF által akkreditált iskolában, akkor ezt a résztvevőt felvehetjük a PRO és PLUS képzéseinkre. Viszont, ha valaki egy nem ICF által akkreditált iskolában teljesített coachingképzést illetve az iskola nem szerzi meg a Level 1 ,illetve 2 minősítést, akkor ez nem lehetséges. Ez azt jelenti, hogy ennek a személynek a teljes Level 1 és Level 2 programot elölről kell kezdenie.

Azok, akik a Coaching PURE programot befejezik, de nem csatlakoznak az ACC-PRO programhoz, egy tanúsítványt kapnak, amely igazolja, hogy elvégezték a Level 1 alapképzési program egy részét, 63 ACSTH pontot kapnak. Ez egy érvényes ICF tanúsítvány, amely nyitva tartja az ajtókat a Level 1 vagy Level 2 program folytatásához.

Amennyiben bizonytalanság vagy kérdés merül fel az új rendszer értelmezésével kapcsolatban, bátran keressetek minket az info@solutionsurfers.hu címen!