Működik-e a megoldásfókusz?

Szakmai beszélgetéseinken rendre felmerül a kérdés: működik-e a megoldásfókusz egyes speciális probléma, körülmény, állapot (pl. diagnosztizálható lelki zavar, probléma, családi helyzet) esetén? Mikor nem működik a megoldásfókusz?

2022. 10. 09.

“Működik”-e a megoldásfókusz 

  • a kötődési problémák oldásában? 
  • súlyos depresszió / pánik / anorexia esetén? 
  • bántalmazó kapcsolatban? 
  • (értelmi) fogyatékos személyekkel? 

Annyi féle választ tudunk erre adni!

Egyik féle válasz: nem problémákkal és diagnózisokkal dolgozunk 

Ha a módszer alapítóját, Steve de Shazert kérdezték hasonló dolgokról, rendre azt felelte: “Nem értem a kérdést.”

Megoldásfókuszú szempontból nagyon is jól érthető ez a válasz: nem dolgozunk kötődési problémákkal, depresszióval, lelki problémákkal. Nem diagnosztikus kategóriákkal és nem problémákkal dolgozunk. Megoldások építésén, a lehetőségek szélesítésén, a remény táplálásán dolgozunk, és főleg beszélgető partnerünkkel dolgozunk – függetlenül attól, hogy milyen problémával (esetleg diagnózissal) érkezett hozzánk. 

Másik féle válasz: nem a megoldásfókusz működik 

“A megoldásfókuszú rövidterápia nagyon sokat merít az adott kliensből és az ő történetéből; hogy mit csinál a szakember, az nagymértékben függ attól, hogy az ügyfél mit mond. A legfontosabb dolog, hogy mindez működjön az ügyfelekkel való munkában, tehát semmi sem lehet kielégítő, ami a módszert részesíti előnyben az eredménnyel szemben. 

A »jól csináltam, de nem működött« gyenge alternatíva ahhoz képest, hogy a »csaltam kicsit, és a kliens tudott előrehaladni«.

Ez a fajta rugalmasság nem a modellben, hanem a szakember modellel való munkájában keresendő.”

(Mark McKergow: The Next Generation of Solution Focused Practice)

Harmadik féle válasz: az általános kutatások szerint

A megoldásfókuszú beszélgetések hatékonyságát keresve leginkább a terápiás folyamatok hatékonyságvizsgálatainak eredményeire támaszkodhatunk. Általában elmondható, hogy a terápiás eredmények elérésében elég csekély szerepe (15%) van annak, hogy a terapeuta (coach, segítő, beszélgetőpartner) milyen módszerrel dolgozik. 

Az eredmény szempontjából sokkal fontosabbak az ügyfél erőforrásai, környezetének hatásai (40%), illetve a segítő és az ügyfele közötti bizalomteli, őszinte, támogató kapcsolat (30%). (Ha számolsz épp: a maradék 15%-ot az ügyfél elvárásainak és a hasznosságba vetett reményének tulajdonítjuk.)

Logikusnak tűnik, hogy ezek a tényezők ráadásul nem függetlenek egymástól. Ezért szívesen gondoljuk, hogy a módszerünk egy eszköz, amivel a legtöbbet hozhatunk ki  a hatótényezőknek abból a 70%-ából (ügyfél erőforrásai + kapcsolat), ami az eredményért felelős!

Negyedik féle válasz: a módszerrel kapcsolatos kutatások szerint

Sok-sok kutatás és adat van arra, hogy a megoldásfókusz más módszerekhez hasonló eredményességgel használható a problémák széles körével küzdő ügyfelek esetében. 

A problémás ivás (alkoholizmus), traumák okozta problémák, krónikus fájdalom, családon belüli erőszak, bántalmazás, tanulási problémák, társadalmi reintegráció, kiégésprevenció és -kezelés, depresszió: vannak adataink, melyek alátámasztják a megoldásfókuszú segítő folyamatok hatékonyságát ilyen esetekben is. 

(Ha részletesen is olvasnál, hallanál a megoldásfókusz kutatási területeiről és eredményeiről, keresd a Journal of Solution Focused Practices online folyóiratot, vagy csatlakozz a végzettjeink köréhez.) 

Ötödik féle válasz: neked mi működik? 

Ha abból indulunk ki, hogy a megoldásfókusz nem működik! Vagyis, hogy ez nem olyasmi, ami (csak úgy) működik, hanem szakemberként, beszélgetésprofiként mi magunk működtetjük a saját, egyedi  módjainkon, akkor felmerül a kérdés:

A te gyakorlatodban, te beszélgetéseidben mi az, ami működik? 

A megfigyeléseid, tapasztalataid, ügyfeleid visszajelzése (stb.) alapján mik azok a dolgok, amikre azt mondanád: működik? Amik hasznosak, amik hasznára vannak az ügyfeleidnek? Dolgok, amiket most csinálsz és biztosan fogsz továbbra is csinálni – függetlenül attól, hogy megoldásfókuszú vagy sem? 

kép: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

2023. 01. 06.

Az ellenállás újraértelmezése

Véletlen volt, hogy a Texasi Egyetem felkérése arra, hogy a pszichiátriai karon beszéljek¹ az ellenállásról éppen egybeesett annak a 10. évfordulójával, hogy 1979-ben először adtam postára „Az ellenállás halálá”-t egy folyóiratnak címezve. Ugyan a cikket tizenhétszer visszautasították és hatszor került átdolgozásra, végül a Family Process-ben megjelenhetett (de Shazer, 1984). Továbbra is kitartok amellett, hogy az ellenállás fogalma túlságosan kellemetlen dolog volt a terapeuták számára ahhoz, hogy foglalkozzanak vele.

Tovább

2022. 11. 06.

Erőforrászuhany lábujjakra – esti megoldásfókusz gyerekekkel

A megoldásfókuszú eszközök olyan egyszerűek, hogy még egy négyéves is képes használni őket - gondolhatnád az alábbi történet hallatán. És lehet, hogy nem is tévednél túl nagyot... 

Tovább

2022. 12. 06.

Apu, tudnál engem coacholni?

Egyik este a legidõsebb lányom, Anna Julia (13 éves) a dolgozószobám küszöbén állva azt kérdezte: „Apu, tudnál engem coacholni?”. Miután általában menedzsereket coacholok, érthető volt a meglepettségem, különösen, hogy a kérés egy tinédzser szájából hangzott el.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?