Vonatok és repülők

Chris Iveson ügyféltörténete

2022. 10. 03.

Az alábbi szöveg Chris Iveson Trains and Planes című történetének magyar fordítása, mely eredetileg a BRIEF angol nyelvű blogján jelent meg. A vonatok és repülők fordítást köszönjük Kovács Tündének.

— Mi az elképzelésed a találkozónk legpozitívabb végeredményéről? — kérdeztem új ügyfelemet.

— Ma reggel — kezdte — lépcsőn mentem fel a 37. emeletre, mert nem tudok lifttel utazni! Bosszantó, de mégsem bánom ezt annyira, viszont rettegek a repüléstől és a vonatozástól. Gondom van a repüléssel és a vonatokkal, amelyeknek nem nyitható az ablaka. Pedig ilyen vonattal kell járnom dolgozni.

Megoldásfókuszú brief terapeuta és coach vagyok, ami azt jelenti, hogy nincs hasznosítható elméletem az ilyen problémákra – vagy ehhez kapcsolódó bármely más problémára. Tehát azt sem tudom, hogyan magyarázom el ezt a problémát az ügyfelemnek, vagy hogy hogyan lehet azt megoldani. Tehát a problémát neki kell megoldania! Az én feladatom, hogy segítsem ebben. Ha segítségére tudok lenni abban, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek között végül képes lesz repülővel és vonattal utazni, akkor munkám elvégeztetett.

— Mi lenne más akkor, ha tudnál vonattal és repülővel utazni, és akár a liftet is képes lennél használni, ha éppen nincs kedved a lépcsőzéshez?” — kérdezem ügyfelemtől. Ennek a kérdésnek az a célja, hogy kibővítse érdeklődésünk körét, és elvezessen ahhoz a kreatív fordulathoz, amely elő tudja mozdítani őt. Ha az A probléma megoldása azt eredményezi, hogy X, Y és Z tevékenységet képes lesz végrehajtani, akkor az X, Y és Z tevékenység végrehajtása valószínűleg az A probléma megoldásához vezet.

— Nos, először is képes lennék folytatni a munkát, mert jelenleg nem vagyok biztos benne, hogy sokáig képes vagyok-e erre. Éppen most hoztak be új, légkondicionált vonatokat a vonalon, amelyet használok. Korábban sikerült megbirkóznom az utazási félelmemmel, mert az ablakok nyithatók voltak, most pánikolok zárt ablakok mellett. Tegnap három vonatot kellett elengednem, mielőtt egyre fel tudtam volna szállni. Ráadásul úgy néz ki, a jövőben utaznom kell a munkám miatt. Eddig a legtöbb helyre el tudtam jutni autóval, de most azt akarják, hogy vállaljak nemzetközi utazásokat. Nagy előrelépés lenne, de ehhez szükséges, hogy tudjak repülővel utazni.

— És mi lenne a különbség, ha ezek a lehetőségek megnyílnának számodra: az utazás egyszerűsége, az előléptetés? — Ismételten egy kérdés a határok kibővítésére, a feltételek további azonosítására.

— Olyan nagy megkönnyebbülés lenne! Túl sok időm megy el arra, hogy a munkába meneteltől vagy a hazautazástól rettegek. Reggel aggódom, hogy hogyan jutok el dolgozni, és a munkaidő végeztével aggódom, hogy hogyan jutok haza. Igazán kimerítő!

— Milyen különbséget fog hozni ez a megkönnyebbülés; mi lép majd a kimerültség helyébe?

— Újra lenne életem – ne értsen félre, most is van életem – de jó lenne, ha meg tudnám élni a szabadságot!

— És szerinted milyen változást hozna ennek a szabadságnak a megélése?

Iveson szerint nagyon fontos, hogy ne féljünk az ügyfél által remélt kimenetelek körének kibővítésétől. Minél szélesebb és általánosabb ennek a megfogalmazása, annál inkább képesek leszünk megteremteni azokat a feltételeket, amelyek megtörik az éppen aktuális patthelyzetet.

— Sokkal magabiztosabb lennék a jövőben, a munkámban, az egész életemben. Sokkal magabiztosabb!

Most megvan annak a megfogalmazása, ami számomra olyan, mint egy tökéletes szerződés, amely azonnal hatályba lép, és független a problémától vagy annak megoldásától. Így minden esélyünk megvan arra, hogy megvalósítsuk azt, amit az ügyfél szeretne.

— Képzeljük el, hogy holnap reggel felébredsz pontosan azzal a szabadsággal és magabiztossággal, amelyről korábban beszéltünk: szabadon folytatod az életed és teljes a jövőbe vetett bizalmad. Mi lehet az első, amit észreveszel, amikor felébredsz?

Ez a lehetséges, preferált jövő leírásának kezdete, amelyben úgy döntök, hogy elkerülöm az utazás bármilyen említését. Ehelyett részletesen megvizsgáljuk a reggeli rutint, egészen az elindulásig. Ezután áttérünk a munkába érkezésre, arra, hogy viselkedésében és interakcióiban milyen részletekben fog percről percre megmutatkozni a hatása, ahogy ez az újfajta szabadság és magabiztosság érzékelhetővé válik, és arra, hogy milyen különbséget lát az este folyamán. Ezután kibővítjük a látókört a különbségekre fókuszálva, amelyeket a barátok és a család fog észrevenni. Ezek azok a „feltételek” (X, Y és Z), amelyek nagy valószínűséggel ahhoz vezetnek, hogy az ügyfelem képes legyen vonattal és repülővel utazni, sőt, liftet használni, amikor csak kedve tartja (az A probléma megoldása).

A végén rövid időt fordítunk egy skálán arra, hogy a remélt jövőkép mennyire működik már most, és egy hónappal későbbre megbeszéljük a következő találkozást.

Az ügyfelem egy hónappal később ki akarta próbálni a repülést. És elfogadta az előléptetést.

Kapcsolódó cikkek

2024. 05. 30.

Gerilla módszerek a szervezetben – megoldásfókusz felhatalmazás nélkül

A szöveg Karen Wishart megoldásfókuszú tanácsadó elmesélése és handoutja alapján íródott. 

Tovább

2024. 05. 03.

Megoldásfókuszú kollegiális coaching – így csináljuk mi

Amikor a kollégáink odafordulnak, és bedobják magukat az érdekünkben, láthatóvá és tapasztalhatóvá válik valami, ami talán már korábban is ott volt.

Tovább

2022. 09. 14.

Töriből ötös? Hogyan csináltad? – coaching eszközök az osztályozásban

Az könnyedség az egyik ok, hogy a megoldásfókuszú brief coaching szemlélete haszonnal alkalmazható a legkisebb beszélgetőpartnerekkel is.

Tovább

Érdekel a megoldásfókuszú brief coaching - beszéljünk!

    Megoldásfókusz a postaládádba?