Szabó Péter: Szempillantás előtt – könyvajánló

Az újra-hangolódás művészete… amikor az élet nem tartja magát a tervhez

Péter új könyve kivételesen nem a hatékony coacholásról szól, hanem hétköznapi emberek veleszületett képességeiről: hogyan tudunk hatékonyan újra-hangolódni, akkor is, amikor az élet nem tartja magát a tervhez.

A mindennapi életünkben erre a képességre bármikor szükség lehet:

  • egy éppen lekésett villamostól
  • hétköznapi terveink változásán át,
  • akár a következő gazdasági válságig

Ilyen esetekre ez a könyv megnyugtató felismeréseket nyújt:

"Az ember feje kerek, hogy a gondolatok irányt válthassanak benne."

Francis Picabia

Tizenöt igazi történet, olyan emberekről, akik képesek voltak hatékonyan, egészen újfajta módon cselekedni, amikor erre szükség volt. Lehetett ez egy 0,3 másodperces átállás szempillantás elött, vagy  hét évnyi következetes, finom igazitás eredménye is.

  • Honnan van ez a képességünk az újra-hangolódásra? 
  • Hogyan sikerül pontosan az ilyesfajta átállás?
  • És miért vagyunk “alapbeállításként” felkészítve rá?

Izgalmas kérdések ezek, főleg az utolsó! Hisz ennek köszönhetően nem is kell semmi újat megtanulnunk. Elég, ha rajtakapjuk magunkat és másokat azon, hogy az újra-hangolódás milyen gyakran sikerül magától is

Petyka (Szabó-Lencz Péter)

festményei a könyvben ott mutatnak utat, ahol az átmenetek elmosódnak és nem határozottak. Ahol a valóság nem csak fekete-fehér, hanem a szürke és halvány színek árnyalataiból áll össze. Igazából ott történik az újra-hangolódás.

Szabó Péter

Első újra-hangolódása már a születése előtt történt: 1956-ban Magyarországon, Győrben fogant, és kilenc hónappal rá Svájcban jött a világra. Pályáját boldogtalan jogászként kezdte, mert úgy látta, az ügyfelek a tényeket rendre a valóságtól eltérő módon állítják be. A sors fintora, hogy coachként újra-hangolódva, ma épp arra bátorít ügyfeleket, hogy egy számukra jobban megfelelő valóságot szerkesszenek maguknak.

“Olvasóként, amikor letettem a könyvet nálam is elindult valami… Elindult egy kíváncsiság a világ és önmagam felé. Vajon bennem is megvan az újra-hangolódás? a családtagjaimban? a barátaimban? mindenkiben? Milyen új és különleges látásmód ez, ami ott van a mindennapokban, és észrevétlenül tanít.

Még csak pár óra telt el azóta, hogy befejeztem a történeteket, de ilyen röpke idő alatt is megannyi gondolatot indított el a múlt énjéről, a jelenről és kíváncsisággal kezdek neki a holnapnak, hogy mikor fedezek fel egy újabb példát az újra-hanolódásra magamban.”

Őszi Rita

A könyv 2020. február 22-től vásárolható meg online könyvesboltunkban. 

Oszd meg másokkal is

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Megoldásfókusz a postafiókodba!

Írjunk neked a képzésekről, eseményeinkről és egyéb hasznos a dolgokról? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Olvastad már?

interjú

Örömtelibb, könnyebb, élvezetesebb így az élet – interjú Göntér Mónival

Sorozatunkban olyan szakemberekkel beszélgetünk, akik megoldásközpontú (Solution Focused = SF) szemlélettel (is) dolgoznak. Tanáraink, képzéseink résztvevői és barátaink mesélnek arról, hogyan használják a brief coaching módszertárát a mindennapi gyakorlatban. Sorozatunk nyolcadik részében Göntér Móni, coach,

coaching

Az elbizonytalanodott coach – Peter Szabo története

A szöveg Péter 2019-es Coachkonferencián tartott előadásának átirata. Körülbelül hat-hét hónapja sikerül már magamat elbizonytalanodott állapotban tartani úgy, hogy közben még élvezni is tudom. Azért tudom ezt élvezni, mert imbolygok, és nagyon bizonytalan vagyok, hogy