Médiamegjelenés: Mégis könnyen kezelhetők a nehezen kezelhetők?

By Szabó Orsi 2015.07.01.

A cikk a Kölöknet Online Magazinban jelent meg 2015-ben. 

Szerző: Gyarmati Katalin

Régóta elköteleztem magam a megoldásfókuszú (angolul: solutionfocus) megközelítés, módszer mellett, ezért is örültem, amikor lehetőségem nyílt megnézni egy dokumentumfilmet, amit Hollandiában forgattak egy általános iskolában. Egy nehezen kezelhető osztályba hívták meg Insoo Kim Berget ( a továbbiakban Insoo), a módszer egyik kidolgozóját, hogy segítsen.

Mielőtt elmesélem, hogy mit csinál Insoo az osztályban, nézzünk rá egy pillanatra, hogyan működik az oktatás – nevelés nálunk: a tanár bemegy az osztályba, és megmondja, hogy mit csinálnak a gyerekek jól, mit csinálnak rosszul.

https://www.youtube.com/watch?v=C2bOWDzLdng

Főleg az utóbbit teszik meg gyakran. „Gyerekek, ez így nem megy tovább! Ha így viselkedtek, akkor ez meg ez meg ez lesz. Szégyelljétek magatokat! Tőletek zeng a tanári, minden tanár nekem panaszkodik…stb.”

Szeretnénk azt hinni, hogy ha elmondjuk a gyerekeknek, hogy melyik viselkedésükkel bántanak minket, akkor majd legközelebb, mielőtt ugyanazt tennék, eszükbe jut, hogy ez rossz nekünk, és nem teszik meg. Nem működik, mégis újra és újra megpróbáljuk…


Tovább olvasom