Médiamegjelenés: Fókuszváltás – A rövid coaching módszere

Az írás eredetileg a HVG Magazinban jelent meg, 2011-ben. 

Szerző: Izsák Norbert

teljesen mindegy, miért alakult ki a probléma

Milyen mélyen kell ismerni az ügyfél problémáit ahhoz, hogy segíteni tudjon a coach? – erre a kérdésre is keresi a választ egy új módszer, a rövid coaching.

Olyannyira sikeres hívószó lett mára a coaching, hogy a vállalati tréningeket szervező előadótól kezdve a vezérigazgató lelkét ápoló terapeután át a konditermes oktatóig szinte mindenkit a trendi coach névvel illetnek. Ami alapesetben olyan „személyes trénert” jelent, aki osztatlan figyelmével és mély szaktudásával segíti át egy-egy nehézségen a karrierjében elakadt, tanácstalan ügyfelét. „A tradicionális coaching általában 5-10 alkalomból áll, míg a brief, azaz rövid coaching többnyire 1–3 ülés után befejeződik” – magyarázza az egyik fő különbséget Komócsin Laura, aki a témában több szakkönyv szerzője. Ez persze nemcsak azért hasznos, mert így esetleg nem kevés pénzt spórol meg az ügyfél, hanem azért is, mert hamarabb gyűrheti le a problémáját.

Vannak, akik a coachot is olyan tanácsadónak tartják, aki elegáns öltözékben megmondja azt, amit eddig is tudott a kuncsaft, és ezért még jól meg is kopasztja. Az efféle fanyalgók meglepődnének, ha tudnák, hogy a coaching némelyik módszere komoly, sokszor iskolateremtő pszichológiai irányzatból fejlődött ki.

Oszd meg másokkal is

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Megoldásfókusz a postafiókodba!

Írjunk neked a képzésekről, eseményeinkről és egyéb hasznos a dolgokról? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Olvastad már?

Mark McKergow: A megoldásfókusz esztétikája

A bejegyzés A Simply Focus podcast Mark McKergow-val készült interjújának átirata. Adaptálta és fordította: Kovács Zsófia Minimalizmus és elegancia: sokat elérni valami nagyon kicsivel – az ilyesmi mindig elégedettséggel tölt el. Egy bonyolult modellt bárki

coaching

Ajándékozz képzést karácsonyra!

Ajándékozz képzést karácsonyra – adunk hozzá egy könyvet / DVD-t a webshopból ajándékba!  1. Használd a “solsurferskarácsony”* jeligét a webshopban! (csupa kisbetű, ékezettel)2. A képzés mellé tegyél a kosárba egy olyan kiadványt, aminek a megajándékozottad